söndag 5 februari 2012

Dajmtårta

¨¨
Den här tårtan har min mor gjort sedan början på 80-talet då hon fick receptet av en väninna. Den här tårtan går bra att frysa, ja inte hela tårtan men man kan göra nötbotten och frysa in. En stor fördel om man vill förbereda tårtan långt i förväg eller om man vill vara förberedd inför oväntade besök!
En annan stor fördel är att man lätt kan göra den glutenfri. Då byter man ut vetemjölet mot potatismjöl och använder även potatismjöl för att "bröa" formen.


1 hg hasselnötkärnor
1 tsk vetemjöl / potatismjöl
½ tsk bakpulver

2 ägg
2 dl socker

2½ dl vispgrädde
2 msk kakao
1 dubbeldajm

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant (jag lägger bakplåtspapper på bottnen och sätter sedan på formkanten och klämmer fast den och klipper sedan av papperet runt kanten). Smörj och bröa på papper och kanter.

Mal nötterna. Blanda sedan ner mjöl och bakpulver, blanda väl.
Vispa ägg och socker pösigt.
Vänd ner nötblandningen och häll smeten i formen.
Grädda i ca 25 minuter i 175 grader.

När kakan svalnat kan den frysas och tas fram och garneras vid servering.

Vispa grädden. Rör försiktigt ner kakao som bör siktas ner genom en sil för att slippa klumpar.
Tänk på att inte vispa grädden för hårt då den tjocknar när man rör ner kakao i den.
Bred ut all kakaogrädde på nötbottnen.
Hacka till sist dajmen och strö över grädden.


¨¨ ¨¨

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar