onsdag 30 mars 2011

Coleslaw

Denna amerikanska råkostsallad är en favorit hemma hos oss. Alla äter och tar mer av den! Detta är min egen variant och eftersom jag alltid gör den på känn så har jag idag mätt med riktiga mått för första gången. Detta blir en stor sats, men som sagt hos oss går det åt. Det går bra att spara det som blir över till nästa dag, i en burk med lock.

Nu något om ingredienserna.
Jag använder sällan färsk pepparrot så jag köper färdigriven på tub, den här gången var det Pepparrotsvisp. Den som har färsk pepparrot använder förstås det. Mängdangivelsen avser den färdigrivna och jag förmodar att färsk ger en starkare smak, så där får var och en pröva sig fram. Turkisk yoghurt använder jag väldigt ofta. Den är betydligt magrare och billigare än creme fraiche men är inte lika krämig i konsistensen. Tycker man bättre om creme fraiche tar man det.


Coleslaw

3 morötter (ca 300 gr)
200 gr vitkål

2 dl turkisk yoghurt
1 dl majonäs
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk senap (fransk om man vill)
2 tsk riven pepparrot
Cayennepeppar
Ev. salt


Grovriv morötterna , strimla vitkålen och lägg allt i en stor skål. Jag brukar hyvla vitkålen med osthyvel och sedan tar jag en kniv och skär det hyvlade i mindre bitar.

Blanda youghurt, majonäs, vinäger, senap och pepparrot i en skål eller liten bunke.
Blanda ner cayennepeppar, en knivsudd brukar man säga räcker av denna heta krydda. Jag tog knappt ½ krm. Smaka av och avgör om det behövs mer av något och eventuellt salt.

Häll ner såsen/dressingen i råkosten och blanda runt väl. Smakerna kommer fram bäst om salladen får stå en timme innan den ska serveras.



¨¨ ¨¨

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar