lördag 17 september 2011

Päronsmulpaj med hackade nötter

Vissa smakkombinationer passar särskilt bra ihop, päron och nötter är en sådan. Detta är en enkel och jättegod smulpaj med päron för ovanlighetens skull. Hackade hasselnötter i smuldegen är också ovanligt men underbart gott. Serveras gärna med Valios laktosfria gammaldags vaniljsås som har en fantastiskt god vaniljsmak. Den kan vispas till "fluff" eller användas ovispad som sås.
Päron varierar väldigt mycket i storlek utifrån sort. Ta så många päron att det blir två lager med skivor eller tunna klyftor i formen.


4 päron

1½ dl havregryn
1½ dl vetemjöl
½ dl socker
½-1 dl grovhackade hasselnötter (välj mängd själv)
1 dl flytande margarin eller "smör och rapsolja"


Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt.
Skala, kärna ur och dela päronen i tunna klyftor eller skivor. Lägg päronen i en ugnssäker form.
Blanda havregryn, mjöl, socker och nötter i en bunke. Rör i matfettet.
Fördela smuldegen över päronen.
Grädda i mitten av ugen i 20-25 minuter.


¨¨ ¨¨

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar