onsdag 31 augusti 2011

Svartvinbärssylt med nektarin och vanilj

Det här blev en riktigt god sylt!
Receptet hittade jag i tidningen Buffé och redan när jag läste rubriken så förstod jag att detta var något jag skulle tycka om. Lite pyssel med att skära nektarinerna i småbitar men sen går det snabbt, med färdigt syltsocker.


6 nektariner (ca 750 gr)
8 dl svarta vinbär
1 vaniljstång
3/4 dl vatten

5 dl syltsocker


Dela och kärna ur nektarinerna. Skär dem i cm-stora bitar.
Lägg vinbär och nektarinbitar i en kastrull.
Skär ett snitt på länden i vaniljstången och skrapa ur fröna ner i kastrullen. (Vid ett tillfälle hade jag ingen vaniljstång utan tog 2 tsk äkta vaniljsocker istället och det gick bra det med)
Häll på vattnet och låt allt koka upp. Lägg på lock och koka ca 5 minuter.
Blanda i syltsockret och koka ytterligare 2-5 minuter; omogna bär behöver kortare tid.
Skumma av
Häll upp på varma, väl rengjorda glasburkar. Fyll ända upp. Sätt på lock och låt kallna. Förvara sylten kallt.

¨¨
2012-09-15
Nu har jag uppdaterat detta recept genom att ta bort momentet med att skala nektarinerna. I år köpte jag även nektariner av en sort jag tidigare aldrig ätit, med vitt fruktkött. De var fantastiskt goda! De var väldigt besvärliga att skala och då bestämde jag mig för att hoppa över det helt enkelt, med alla nektariner. Det blev mycket enklare och det gillar jag!

¨¨ ¨¨

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar